Kolme kysymystä Marialle

16/12/2019

Mitkä ovat kaikkein yleisimmät seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat miespuolisilla potilaillasi?

Yksi kaikkein tavallisimmista ongelmista on heikentynyt potenssi (erektiohäiriöt). Kun mies saapuu vastaanotolleni, hän on useimmiten kärsinyt yhä vaikeammiksi käyvistä ongelmista jo 3–4 vuoden ajan. Koska potenssi on niin vahvasti yhteydessä miehisyyteen, miesten on yleensä vaikea keskustella näistä asioista, ja siksi he usein viivyttelevätkin hakeutumista lääkäriin. Toinen suhteellisen yleinen syy miesten hakeutumiseen luokseni on hyperseksuaalisuus, eli liialliset seksuaaliset halut tai seksiriippuvuus. Hyperseksuaalisuuden ei välttämättä tarvitse liittyä liian korkeisiin testosteronipitoisuuksiin. Omien kliinisten kokemusteni perusteella testosteroni on itse asiassa harvoin syynä. Tavallisempaa on, että hyperseksuaalisuuden taustalta löytyvät erilaiset psyykkiset syyt. Seksiriippuvuus voi myös liittyä pakko-oireiseen häiriöön, posttraumaattiseen stressiin, ADD-/ADHD-häiriöihin yms.

Mitkä ovat kaikkein tavallisimmat psyykkiset ja fyysiset, miesten seksuaalisuuteen vaikuttavat muutokset?

Heikentyneen seksihalun ja potenssin taustalta voi löytyä useita eri syitä ja tapahtumia. Seksuaalisuus muuttuu iän karttuessa. Keho muuttuu, ja ylipaino sekä lihavuus yleistyvät yhteiskunnassamme. Mies ehkä rupeaa kyseenalaistamaan omaa miehisyyttään, kärsii heikentyneestä itseluottamuksesta tai kokee olevansa vähemmän haluttava kuin ennen. Kaikki nämä asiat voivat vaikuttaa negatiivisesti sekä mieheen että hänen sukupuolisuhteeseensa. Ongelmien taustalla voi myös olla esim. parisuhteen päättyminen eroon, mikä voi aiheuttaa stressiä, huolta, ahdistuneisuutta tai masennusta. Lisäksi useampi fyysinen sairaus (kuten diabetes, korkea verenpaine sekä sydän- ja verisuonitaudit) voi haitata seksuaalitoimintoja ja lisätä potenssiongelmien riskiä. Alkoholin liikakäyttö ja tupakointi vaikuttavat myös negatiivisesti seksuaaliseen kyvykkyyteen.

Miten yleistä on, että testosteronin puute johtaa heikentyneeseen seksihaluun?

Miespuolisilla potilaillani alhainen testosteroniarvo paljastuu suhteellisen usein heikentyneen seksihalun, sukupuolivietin ja erektio-ongelmien syyksi. Siksi otatankin rutiininomaisesti potilailtani verikokeet, joista yleisten veriarvojen lisäksi selvitetään testosteronipitoisuus. Lisäksi tutustun aina myös huolellisesti potilaitteni lääkityslistoihin. Moni lääke voi nimittäin haittavaikutuksenaan aiheuttaa seksuaalisuuteen ja sukupuolitoimintoihin liittyviä ongelmia. Suurin osa miehistä, joilla on alhaiset testosteroniarvot ja jotka kokevat esim. väsymystä tai masennusta, saavat seksuaaliset halunsa ja potenssinsa takaisin hoidon myötä.