Katse miesten mielenterveyteen v. 2020

27/01/2020

Men´s Health Week on tapahtuma, joka vuosittain toteutetaan useassa eri maassa. Tarkoituksena on huomioida YK:n miesten terveydelle asettamat maailmanlaajuiset tavoitteet. Viikolla 24 eri organisaatiot, viranomaiset ja työnantajat panostavat erityisen aktiivisesti:

  • ei-tarttuvista taudeista (NCD) ja tahattomista sekä tahallisista vahingoittumisista aiheutuvan kuolleisuuden vähentämiseen miehillä,
  • fyysisen ja psyykkisen terveyden ja hyvinvoinnin epätasa-arvon vähentämiseen kaikenikäisillä miehillä sekä
  • sukupuolten välisen tasa-arvon parantamiseen muuttamalla yhteiskuntarakenteita ja politiikkaa miesten kannalta keskeisissä asioissa, kuten itsehoidon, isyyden, maksamattoman työn, väkivallan ehkäisyn sekä sukupuoli- ja lisääntymisterveyden osalta.

Kööpenhaminassa järjestetyssä konferenssissa tanskalainen järjestö; Forum for Mænds Sundhed antoi omat ohjeistuksensa siihen, miten eri organisaatiot ja työnantajat voisivat aktiivisesti vaikuttaa miesten terveyteen esim. aluksi järjestämällä tapahtuman Men´s Health Weekin aikana – tavoitteenaan kuitenkin tehdä työstä pysyvää. Tanskalaisella organisaatiolla on tällä hetkellä 52 yhteistyökumppania, joihin kuuluvat mm. Sundhedsstyrelsen (terveysviranomainen), lääkeyrityksiä sekä potilasorganisaatioita (diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, syöpä).

Tanskassa Forum for Mænds Sundhed työskentelee useiden sellaisten aiheiden parissa, joita voidaan sitten ottaa käsittelyyn esim. eri kunnissa. Vuoden 2020 teemana on miesten mielenterveys. Tänä päivänä puolet vähemmän miehiä kuin naisia saa masennusdiagnoosin. Tämän luvun osalta on olemassa selkeä yhteys siihen, että itsemurhan tekee kaksi kertaa useammin mies kuin nainen. Syyt siihen, etteivät miehet saa tarvitsemaansa apua, ovat moninaiset. Miesten on esim. vaikeampi kertoa, miten he oikein voivat. Näin ollen lähipiiri ja sairaanhoito eivät yhtä helposti havaitse masennukseen viittaavia oireita riittävän ajoissa.

Men’s Health Week -tapahtuman tarkoituksena on saada miesten terveyteen liittyvät seikat osaksi jokapäiväistä toimintaa ja työtä. Emme pysty muuttamaan kaikkea viikossa, mutta on tärkeää, että vuodessa on viikko, joka käynnistää sen työn, jota sitten jatketaan vuoden kaikkina muina viikkoina, sanoo Forum for Mænds Sundhed:in puheenjohtaja Svend Aage Madsen.